Sis claus per superar la por al dentista

Toca començar a portar els més petits de la casa al dentista però creus que els hi farà por? No pateixis, no és un cas aïllat. De fet, l’Organització Mundial de la Salut ha afegit l’odontofòbia, el pànic a enfrontar-se cara a cara amb el dentista, entre les fòbies reconegudes, amb una incidència al voltant d’un 15 per cent entre els pacients del primer món.

Una por que, tot i guanyar posicions a la llista, cada cop té menys arguments raonats gràcies als avenços en el camp del dolor i els tractaments dentals a través dels anys. Però clar, la por no en sap de raons. Així que, com aconseguir que els nens superin la por d’anar al dentista? Us expliquem alguns trucs i consells per fer més fàcil les visites al dentista:

  1. Fes que la visita a l’odontòleg sigui un hàbit. Aconseguir que els doctors siguin cares familiars ajudarà a assumir ràpidament que no passarà res i que es troba en un entorn segur.
  2. Quan toca afrontar tractaments més llargs o que poden espantar més, com les ortodòncies o els empastaments, cada pas endavant és una petita victòria i cal tractar-la com a tal. Petits regals o incentius i felicitar-los sempre per la seva valentia ajudaran a fer el camí més fàcil.
  3. Cal ser positius. El llenguatge ens pot ajudar a crear un escenari calmat, així que és important evitar expressions negatives com “no et faran mal” o “no tinguis por”.
  4. Procura buscar una clínica dental on el personal mèdic estigui especialitzat en el públic infantil. A Dígest tenim odontopediatres encarregats de tractar les dents dels nens i nenes des del seu naixement fins als 6 anys, tenint cura de les dents temporals, i fins als 12 anys quan finalitza la dentadura mixta i s’inicia la definitiva.
  5. Si poden ser bombers, metges o futbolistes; perquè no dentistes? Jugar amb les diferents professions ajuda a normalitzar-ne la percepció positiva dels més petits.
  6. Ajudar-se dels germans grans, fent que els més petits passin quan els tracten.