Sis consells per anar tranquil a fer-se una radiografia

Ja sigui per trobar fractures als ossos, per detectar casos d’artritis o per analitzar l’estructura dental, la radiografia ens ajuda a diferenciar entre els teixits tous i la matèria densa. Entendre el procediment i preparar-se ens ajudarà a què tot sigui més fàcil i a estar més relaxats durant la prova. Què cal tenir en compte?

  1. Parla amb el metge abans de la prova. És vital comentar si s’està en període de lactància o embarassada. El cos s’exposa a petites quantitats de radiació que poden ser perilloses per a un fetus en desenvolupament.
  2. Pregunta si has d’anar en dejú. Únicament és necessari per a certes plaques del tracte digestiu. El dejuni requereix que no s’ingereixi aliments sòlids ni líquids per un període d’entre 8 i 12 hores abans de l’examen. Si has de prendre algun medicament, pots acompanyar-te d’un petit glop d’aigua.
  3. Roba còmode i evitar les joies i els objectes de metall. És molt probable que hagis de treure’t la roba abans de l’examen. En aquest cas, et brindaran una bata que utilitzaràs durant l’examen.
  4. Arriba amb temps a la cita i no oblidis la targeta de l’assegurança i la informació que t’hagi donat el metge. Pensa que et pot tocar omplir formularis addicionals o preparar-te abans de la prova.
  5. Passa pel bany abans de començar. No podràs moure’t ni abandonar la sala d’exàmens una vegada el procediment hagi començat.
  6. Pensa que et podrien demanar d’aguantar la respiració o determinades posicions. Contenir la respiració ajuda a que el cor i els pulmons es vegin amb més claredat en la radiografia. A més, depenent de la zona a radiografiar el tècnic utilitzarà bosses de sorra o coixins per ajudar-te a mantenir una posició determinada.

Un cop realitzada la prova, si tens els resultats abans de visitar el metge, no treguis les teves pròpies conclusions. Espera’t a visitar-te amb l’especialista i evita buscar diagnòstics o conclusions a través d’internet.