Començar l’aventura de rentar-se les dents

Agafar bons hàbits en la higiene dental des de ben petits és clau per aconseguir que rentar-se les dents cada dia no suposi un esforç afegit. Tot i que als inicis necessitaran l’ajuda dels pares, seguint alguns consells bàsics, es pot aconseguir que, poc a poc, incorporin l’hàbit.

  • Convertir-ho en un joc! A quin nen no li agrada fer ganyotes? Doncs davant del mirall, obrint la boca o traient la llengua per passar-hi un raspall per dins. Si sou més atrevits, perquè no posar-hi una mica de teatre? Posar-li una veu divertida al raspall!
  • El raspall és l’element central per rentar-se les dents; si volem que ho vegin com una cosa divertida i interessant, fem que el raspall ho sigui! Un raspall infantil amb colors vius, o amb algun ninot incorporat. És important que tingui els fils suaus i les puntes arrodonides per evitar que es faci mal a les genives.
  • L’exemple sempre ajuda. Als nens els encanta fer coses de grans i recordar-los que rentar-se les dents és una tasca de gent gran, amb estris de gent gran, i ell, que ja és gran, pot començar a usar-los. Ensenyar-los a seguir sempre el mateix ordre, sense oblidar la part externa, la interna i l’horitzontal. I perquè no, deixar que, algun cop, ells us rentin les dents.
  • Hem de explicar-los com han de fer-ho bé. Amb molta paciència els explicarem que el raspall ha d’anar de dalt a baix i que també s’han de raspallar la llengua. Encara que al principi no segueixin les instruccions al peu de la lletra, a poc a poc aniran aprenent a fer-ho. Al principi, és important que es raspallin les dents sempre en presència d’un adult. Si no teniu temps per vigilar bé és preferible un sol raspallat exhaustiu a la nit que dues o tres al dia mal fets.

Com han de ser les primeres raspallades?

  • Els primers rentats es fan sense pasta dentífrica, ja que els nens se l’empassen.
  • Quan comenci a utilitzar pasta de dents, assegurat que sigui adequat per a la seva edat.
  • Col·loca un esglaó davant del lavabo perquè es vegi. Aprendrà millor per on ha de raspallar-se i estarà entretingut.