Sobreviure a la grip i els refredats durant l’hivern

Immersos en el més de gener, estem situats en les setmanes on més s’incrementa el contagi de la grip i els refredats a casa nostra. Totes dues son malalties provocades per virus i es transmeten principalment mitjançant les mans i l’aire.

Com podem evitar el contagi?

Hi ha alguns hàbits que dificulten el contagi de totes dues malalties. Si ja esteu encomanats, podeu aplicar-vos algunes mesures de protecció, com tapar-vos el nas i la boca amb un mocador en tossir o esternudar, utilitzar mocadors d’un sol ús i llençar-los després de mocar-vos, i evitar tocar-vos els ulls, els nas o la boca i rentar-vos les mans sovint.

Si, en canvi, voleu evitar caure-hi, eviteu les aglomeracions durant l’època de grip i intenteu mantenir hàbits saludables i milloreu la vostra salut en general: ser físicament actiu, controlar l’estrès, beure força líquids, alimentar-se de manera saludable, dormir bé…

Podem diferenciar la grip del refredat?

Si, tot i que sovint es confonen les dues malalties, el cert és que cadascuna d’elles té diferents símptomes:

  • En el cas de la grip comença de forma brusca i els símptomes són: febre alta (39 ºC – 40 ºC), dolor muscular, tos seca, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat, sensació de fred, pèrdua de la gana, secreció nasal i cruiximent. A més, en alguns casos pot provocar vòmits i diarrea, especialment en nens.
  • El refredat, en canvi, només ens pot provocar febre fins a 38’9 °C. Patirem el nas amb mucositat, mal de coll, tos o esternuts; en casos més extrems podem patir dolors musculars i mal de cap.
Com curar-se?

En la majoria de casos de grip les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics, aquest període baixa a entre 2 i 5 dies en el cas de la majoria de refredats.

Els antibiòtics no curen la grip, cal tenir paciència. Podem alleujar el mal de cap, la febre o malestar amb analgèsic/antitèrmics com el paracetamol. És important beure aigua, sucs naturals, brou o infusions, no fumar i descansar.

En el cas de la grip, la vacunació contra aquesta malaltia és la manera més eficaç d’evitar-la. El període ideal per vacunar-se són els mesos d’octubre i novembre, tot i que també es pot fer durant la resta de l’any.