El pol·len: el gran enemic de la primavera

A mesura que ens anem endinsant en la primavera i els arbres i plantes floregen una part important de la població veu com apareixen de nou la congestió nasal, els esternuts, el llagrimeig, l’enrogiment dels ulls… Aquests són alguns dels símptomes de l’al·lèrgia al pol·len, molt freqüent durant aquesta època de l’any.

El pol·len és un polsim format per les cèl·lules masculines reproductores de les plantes amb flors i es transporta a través del vent. L’al·lèrgia a aquesta substància és la resposta del sistema immunitari en entrar-hi en contacte per via respiratòria o els ulls.

La pol·linosi és una de les al·lèrgies més comuns. Es calcula que afecta un 15% de la població mundial, tot i que el percentatge augmenta fins a doblar-se entre els més joves: un 30% la pateixen. Per això, cal prestar especial atenció als símptomes que puguin patir els més petits de la casa.

Un metge serà l’encarregat de diagnosticar aquest tipus d’al·lèrgia i determinar quins tipus de pol·len concrets produeixen els símptomes. En general, es tracta de recopilar l’historial mèdic del pacient i realitzar un estudi al·lergològic i altres proves complementàries, com un estudi d’exsudat nasal o proves funcionals respiratòries si es pateix asma. Per tractar la pol·linosi, la millor solució és evitar que el pacient s’exposi a l’al·lergen.

Com podem prevenir-lo?

La prevenció sempre ajuda a minimitzar l’impacte d’aquesta i altres al·lèrgies primaverals. És fonamental saber quin tipus de pol·len que us provoca al·lèrgia per conèixer millor les plantes que el produeixen. El primer que cal fer és una prova d’al·lèrgies, anàlisis que pots realitzar als nostres centres.

Alguns consells que us poden ajudar:

– Tanqueu les finestres de casa durant la nit.

– Procureu no desplaçar-vos en moto o en bicicleta. Si aneu en cotxe, feu-ho amb les finestres tancades.

– Si voleu fer activitats a l’aire lliure, eviteu les zones on hi ha plantes que us produeixen al·lèrgia i les hores de màxima concentració de pol·len (de les 5.00 a les 10.00 hores i de les 19.00 a les 22.00 hores).

– Esteneu la roba dins de casa per evitar que s’hi acumuli pol·len.

– Utilitzeu ulleres de sol.